Yeni Bir Üyelik Oluşturun
ya da

Göz Kuruluğu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gözde rahatsızlık hissi, bulanık görme ve gözyaşı yetersizliği veya dengesizliği ile sonuçlanan gözyaşı ve göz yüzeyi hastalığıdır. Gözyaşı film tabakası göz yüzeyinin beslenmesinde, nemlendirilmesinde ve kornea dokusunun saydamlığının devamında hayati öneme sahiptir.  En sık olarak  Sjögren hastalığı gibi oto immün hastalıklarda olmak üzere; gözyaşı bezlerinin yokluğu, bez kanallarının tıkanması, kapak kenarındaki iltihabi hastalıklar, kontakt lens kullanımı ve A vitamini eksikliğinde, gözyaşı yetersizliği veya gözyaşının aşırı buharlaşması sonucu kuru göz gelişir.  Gözde yanma, batma, kızarma, kumlanma, göz yorgunluğu, kontakt lens takmada zorluk gibi şikayetler ile ortaya çıkabilen göz kuruluğu ciddi sorunlara neden olabilir. Kuru göz gelişiminde ayrıca ağızdan alınan birçok ilaç, bilgisayar kullanımı, ortamdaki nem ve sigara kullanımı gibi alışkanlıklar ve çevre koşulları da etkilidir. Detaylı göz muayenesi, gözyaşı kalitesini ve miktarını değerlendiren testler sonrası kuru göz hastalığının nedenine yönelik tedavi uygulanır.


Tedavi Yöntemleri

Göz kuruluğunda en sık uygulanan tedaviler suni gözyaşı damlaları ve jelleridir. Hastanın hekim tarafından değerlendirilmesi sonucu hastaya en uygun bulunan suni gözyaşı preparatı seçilecektir. Bunun dışında hastanın yaşam pratiklerine göre önlemler alınması gerekir:

Nemsiz ortamda sık bulunan bir hasta bulunduğu ortamı daha nemli hale getirerek kuru göz şikayetini azaltabilir. Kontakt lens kullanımına çok dikkat etmeyen bir hasta, geceleri lenslerle uyuyan bir hasta ya da kullanım süresini aşan bir hasta bunlara dikkat ederek kuru göz şikayetlerini azaltabilir.

Göz Kuruluğunun Diğer Tedavi Yolları Şunlardır;


Kuru göz için kullanılan suni gözyaşı preparatlarının dışında bir takım ek ilaçlar da hastalara verilebilir.

Bunların da yetmediği durumlarda gözyaşı kanallarının geçici tıkaçlarla tıkanması, hastanın kendi gözyaşının ve suni gözyaşının gözde daha çok kalması sağlanabilir.

Göz kuruluğu hastanın yaşam kalitesini son derece bozan bir hastalıktır. Bu nedenle kuru göz rahatsızlık hissi dışında başka bir belirti vermese bile, göz kuruluğuna başka bir takım hastalıkların eşlik ettiği durumlarda ciddi sonuçlara yol açabilir.

Örneğin başka hastalıkların eşlik ettiği kuru göz vakalarında kornea dediğimiz gözün önündeki saydam tabakanın saydamlığının azalması, görmenin azalması meydana gelebilir. Bunlar nadir görülen durumlar olsa da, göz kuruluğunun tedavi edilmesi ve ilaçların işe yaramadığı durumlarda göz doktoru ile diğer tedavilerin değerlendirilmesi çok önemlidir.